group-telegram.com/mohammadsorooshmahallati/2389
Last Update:
🔻نهی از منکر اصلی نظارت بر حکومت است، اما عباسیان آن را ابزار قدرت کردند
استاد سروش محلاتی در مراسم شب عاشورا/۲:
امام علی ع در جای دیگر میفرماید: تمام کارهای خیر (نماز و روزه وجهاد و...) در برابر امر به معروف ونهی از منکر، مانند یک قطره در برابر دریایی عمیق است و برترین امر به معروف ونهی از منکر، سخن حق در برابر سلطان جائر و حاکم ظالم است.
🔹پس نقد و نهی از منکر حکومت هم از همه دین و هم از همه مصادیق امر به معروف و نهی از منکر، اهمیت بالاتری دارد.
🔹حضرت امیر از اعتراض مردم مصر نسبت به ظلم حکومت خلیفه سوم تقدیر و آن را تایید می کند.
▫️وقتی ابوذر را نزد خلیفه سوم آوردند، عثمان او را متهم به کارهایی کرد، ابوذر گفت: من نصیحت برای خیرخواهی کردم، عثمان به او گفت: نه! تو دنبال فتنه ای نه نصیحت، مردم شام را علیه من شورانده ای. ابوذر گفت: تو همان روش خلفای اول و دوم را ادامه بده، ما مشکلی نداریم عثمان گفت: بی مادر! این مسایل به تو ربطی ندارد هرطور بخواهم حکومت می کنم
▫️ابوذر پاسخ داد: من وظیفه امر به معروف و نهی از منکر دارم و نمی توانم ساکت باشم. عثمان عصبانی شد و گفت: با این ابوذر کذاب چه کنم؟ که دیگران سخن می گویند و امیرالمومنین از ابوذر دفاع می کند. بنابراین نمی توانستند بگویند: چرا امر به معروف و نهی از منکر می کنی؟ گفتند: فتنه می کنی.
🔻در نامه امام حسین به معاویه آمده: تو قاتل حجر بن عدی و یارانش نیستی؟ اینها که اهل عبادت و امر به معروف و نهی از منکر بودند.
⭕️پس دو جریان داریم: یک جریان اهل امر به معروف و نهی از منکر حکومت است؛ از ابوذر گرفته تا حجر بن عدی و یک جریان مخالف امر به معروف ونهی از منکر حکومت، مثل عبدالملک مروان رسما گفت: از امروز اگر کسی من را نهی از منکر و دعوت به تقوا کند، گردن او را خواهم زد!
🔸البته بعدها، زیرکانه تر این کار را کردند و بجای مخالفت آشکار با امر به معروف ونهی از منکر گفتند، خودمان سیستم امر به معروف ونهی از منکر ایجاد می کنیم تا این مساله دست حکومت و قدرت باشد و نهی از منکر را ابزار قدرت کردند.
ابوذر هر روز در مقابل کاخ معاویه می ایستاد و فریاد می زد: خدایا لعنت کن کسی که اهل منکر است و دیگران را نهی از منکر می کند.
🔸در دوره عباسی، روش مدیریت امر به معروف ونهی از منکر به ایجاد دستگاه حسبه انجامید که در کتب فقهی اهل سنت تحت تاثیر قدرت ایجاد شد اما در فقه شیعه این مساله را نداشتیم.
🔸حسبه دستگاهی است که ماموریتش تجسس در زندگی مردم و مجازات مرتکبین منکر است که هیچ کدام در فقه شیعه جایز نیست و فقهای شیعه هم تجسس را حرام می دانند و هم به مامورین اجازه تعزیر و مجازات مردم را نمی دهند، برخورد فیزیکی و مجازات فقط در اختیار دادگاه است.
🔸ترجمه امروز «حسبه» میشود گشت ارشاد، گشت یعنی تجسس. امیرمومنان هم در بازار گشت میزد و کنترل می کرد اما برای اینکه به مردم اجحاف نشود، نه اینکه مردم را مجازات کند.
🔸پس حسبه، ریشه در حکومت عباسی دارد که مردم مجاز به امر به معروف و نهی از منکر حکومت نیستند و متاسفانه در فقه شیعه هم کم کم این مساله آمد که امر به معروف ونهی از منکر در مورد فرد صاحب قدرت واجب نیست.
🔻جمله ای آمده که صاحب اسلحه را نهی از منکر نکنید که یا این جمله ناشی از تقیه است و یا جعلی است، چون با اصول ما در تضاد است.
سال ۱۳۴۸ امام خمینی در نجف در بحث ولایت فقیه خود با انتقاد از نهی از منکر نسبت به گناهان فردی، گفتند: «امر به معروف ونهی از منکر را در دایره کوچکی که ضررش به خود فرد میرسد، محصور کرده ایم و به منکرات بزرگ توجه نداریم»
📡@andisheqalam
BY محمد سروش محلاتی
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/mohammadsorooshmahallati/2389