group-telegram.com/Topazram/946
Last Update:
ישראל - איראן / סיכום
חלק 3 -
היכולת להשתקם ולבנות מחדש
איראן: רודנות גדולה וענייה שתלויה בסין
1. רודנות נזקקת למשאבים עצומים כדי לשמר שליטה, לדכא אזרחים ולטפח אליטה מושחתת, בעוד שדמוקרטיה מבוססת על הסכמה ושוק חופשי שמחזק את האזרחים. איראן היא מדינה סוציאליסטית ריכוזית, ללא שוק פתוח, ולכן חלשה מטבעה.
2. איראן היא רודנות של 80-90 מיליון אזרחים, על פני אלפי קילומטרים, עם מיעוטים. היא לא קטנה ועם שוק חופשית כמו אמירויות או סעודיה. כבר היום מרבית הכסף שלה מגיע מהנפט וזו מדינה ענייה. כנגזרת לרודנות וסוציאליזם - לאיראן אין יכולת ייצור עצמי וחדשנות. נכון, טילים בליסטיים וכטבמ"ים. אבל לא מעבר. זו מדינה בלי שוק חופשי, בלי מגזר פרטי, עם המון מהנדסים שיושבים בבית מובטלים.
3. פרויקט הגרעין שאב ממנה מאות מיליארדים, פרויקט הפרוקסי שאב ממנה מאות מיליארדים. לא סתם שום מדינה שהפציצו לה גרעין או ירדה ממנו - עיראק, לוב וסוריה - לא חזרו לפרויקט גרעין. זה יקר, מסובך ועם עלויות אחרות. מדובר במדינה שבקושי יש לה מים לשתות.
4. וכעת יכולת השיקום: המפתח כמובן סין. אקצר כבר כאן: סין היא מדינת מלכודת ואיראן חוזרת לשנות ה-50 שלה - מדינה ששותים לה את הנפט והיא הופכת למוגבלת ורקובה עוד יותר.
ברמה הצבאית - איראן הוכיחה שהיא מדינה פרוצה מבחינת מודיעין ואני סקפטי כמה סין או רוסיה יתנו לה מערכות הגנה או התקפה ראויות. אוי ואבוי אם סין תיתן לאיראן מערכת הגנה חדישה ומטוסי F-16 יחדרו אותה. לא סתם העולם הפקיר את איראן.
ברמה הכלכלית - טראמפ מדבר על כך "שסין יכולה לקנות נפט מאיראן", אך סין כבר עושה זאת, איראן מייצאת לשם וברמה הגולמית לא נראה שינוי משמעותי בכניסת המזומנים. ושוב, איראן מדינה סוציאליסטית מאוד, כי היא רודנית מאוד ואם בימי אובמה פנטזו על מפעלי פולקסווגן בטהרן - זה לא ישים ואף חברה נורמלית לא תתקרב לשם כשסין שומרת תעשיות אצלה ולא מתנדבת. סין היא מדינה רודנית וקולוניאליסטית, היא שואבת כלכלות ומדינות ואני לא ממליץ לאף מדינה להיות תלותית בה.
ברמה המדינית - הטעות של איראן היא הייתה האיום על המפרץ הפרסי. סין לא תסכים שאיראן תסתבך שוב וארצות ערב מבוהלות ממנה.
5. יהיו אנשים שיגידו "איראן תהיה פרוקסי סיני". ובכן - יכול להיות וכמובן צריך להיערך לכך. אך רודנויות אף פעם לא מקדמות רודניות כששיתוף הפעולה הוא שרירותי לפי פקידות חשדנית ולא לפי שוק חופשי. סין בכל ההתנהגות העולמית שלה, היא מדינה מוטת כסף וסחר ולא אידיאולוגיה. כמו שלישראל יש את אמריקה המבאסת שלה, לאיראן יש את הסין שלה עכשיו. סין מדינה שונאת אסלאם, זו ברית פוליטית/אידיאולוגית אבל לא ברית מעשית. אין מדינה אחת על פני כדור הארץ שסין חיזקה באמת, פרט לתשתיות.
ישראל:
א) הפחתת תלות בארה"ב אפשרית: ומכאן - כשם שאיראן הופכת לכנועה בפני סין ותצטרך למכור את הנשמה שלה בשביל לשמר רודנות בזבזנית; ישראל צריכה לעלות על מסלול של הפחתת התלות בארה"ב. אני לא אוהב את המונח "התנתקות מארה"ב" כי הוא לא ריאלי לגבי שום מדינה - אלא כן הפחתת תלות.
ישראל עם מתווה הגז הצליחה לבלום את האיחוד האירופאי מ-2016 עד היום, ישראל צריכה להיות מדינה עם ערך מוסף מסוים. גם לדרום קוריאה, יפן, ארה"ב עצמה - אין באמת "ייצור עצמי" והן תלותיות. אך יש להן כוח מדיני ועושר כלכלי, עם ערך נוסף במיקרו תעשיות קריטיות.
ב) פיתוח תעשיות: להבדיל מאיראן ישראל היא כלכלת שוק. אם בעשור הקודם הרגל של ישראל הייתה הייטק, ואז נוספה רגל נוספת של גז, כעת יש רגל נוספת של תעשיות נשק. העולם עובר מהפכה תעשייתית של בינה מלאכותית ורובוטיקה, ישראל צריכה ויכולה להיות בטופ של התחום. כמו שישראל יצרה מנוף על האיחוד האירופאי עם הגז, היא יכולה ליצור עוד מנופים.
בעידן שמדברים על עצירת החימושים של ביידן - פיתוח תעשיות הנשק הישראליות משמעותן בניית פסיי יצור, גיוס כוח אדם והתפשטות לשווקים חדשים וייצור מקומי שנשען על תנאי שוק שמאפשרים את הכסף כסובסידיה לצד מנוף מדיני.
ג) בניית נתיב הסחר: איראן שרפה את עצמה באיום על חסימת המפרץ הפרסי - ומעבר אנרגיה ישיר מהמפרץ לאירופה דרך ישראל הפך לצורך קיומי עבור סעודיה ומדינות המפרץ. יחד עם החות'ים שיש להם איום לסגור את תעלת סואץ, עבור הודו, ארה"ב ואירופה הצורך העליון במאבק מול סין הוא מעבר סחורות יבשתי עוקף. לא רק שזה יכניס המון כסף, כמו שאיראן איימה לסגור את המפרץ וקיבלה הפסקת אש - ישראל בעתיד תוכל לסגור את "כביש 6 העולמי". (וכמובן, יש לכך מחירים כבדים ואני מקווה שלא נגיע לכך, אלא כמנוף)
כל מקבל החלטות ומעצב דעת קהל: היזמות, המהפכה התעשייתית והכלכלה החופשית - הם מפתחות לניצחון שיש לנו וצריך לחזק לא פחות משיח צבאי. מדינות, ארגונים ובני אדם נמדדים לפי היכולת לתקן. ולא החזק שורד, אלא זה שיודע להשתנות.
https://www.group-telegram.com/us/Topazram.com
BY Topaz Ram
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/Topazram/946