group-telegram.com/mohammadsorooshmahallati/2388
Last Update:
🔻ریشه شکل گیری منکر در جامعه، حکومت فاسد است
استاد سروش محلاتی در مراسم شب عاشورا/۱
کسی نمی تواند انکار کند یکی از علل اصلی خروج و شهادت امام حسین امر به معروف و نهی از منکر بوده است، اما..
❓امر به معروف و نهی از منکر چیست؟ معروف و منکر چیست؟ و مهمترین معروفها و منکرها کدامند؟
قرآن فلاح و رستگاری را مخصوص امتی می داند که اهل امر به معروف و نهی از منکرند و این فریضه را در درجه بعد از ایمان به خدا و قیامت و حتی مقدم بر نماز و زکات عنوان می کند، در موارد متعدد نشان می دهد اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در درجه اول است
❓حالا پرسش این است که بزرگترین معروف و منکرها کدام است؟
تقسیم بندی های مختلفی در حوزه معروف و منکر می توان انجام داد:
🔸در حوزه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کدام معروف و منکرها مهمند؟
🔸مهمترین معروف و منکرها در حوزه فردی و اجتماعی کدامند؟
🔸مهمتربن معروف و منکر در حوزه حکومت یا حوزه شهروندی کدام است؟
🔸از نظر معیار کمی و کیفی بزرگترین منکرها کدامند؟
میتوان گفت از نظر معیار کمی، بزرگترین منکرها، منکرها در حوزه حکومت و قدرت است، چون در سطح کل جامعه شیوع پیدا می کند. از نظر کیفی هم مهمترین منکرها در حوزه قدرت و حکومت است؛ چون بصورت لایه بندی در جامعه عمق پیدا می کند.
🔹قرآن میفرماید: ظاهر و باطن اثم (گناه و منکر) را رها کنید. به تعبیر امام صادق هرچه گناه در جامعه شیوع پیدا کند، ظاهر منکر است و علت و ریشه شکل گیری منکر، باطن اثم است و آن ریشه، حکومت فاسد است.
🔹پس از نظر کمّی منکری که پشتوانه قدرت دارد، بزرگترین منکر است و از نظر کیفی منکری که بخاطر تاثیر در حکومت موجب منکرات دیگر میشود. حالا سوال این است که از نظر امام حسین بزرگترین و مهمترین منکر کدام بود؟
🔻طبیعتا در آن جامعه ترک نماز و روزه و دروغ و کم فروشی و مشروب خواری وجود داشته است، اما امام حسین، به این منکرها اشاره نمی کند و منکر بزرگ و اصلی را به نقل از پیامبر، سلطان جائر (حاکم ظالم) عنوان می کند.
🔹این یک نگاه به نهی از منکر است و نگاه دیگر، نگاهی است که مردم حق امر به معروف و نهی از منکر حکومت و قدرت را ندارند، اما حکومت می تواند مردم را امر به معروف و نهی از منکر کند. در این نگاه حکومت سازمانی با عنوان حسبه برای امر به معروف و نهی از منکر ایجاد می کند
🔹اما در دوران پیامبر مسیر امر به معروف و نهی از منکر حکومت کاملا باز بود و حتی در زمان خلیفه اول و دوم هم مسدود نشد و خلیفه دوم در اولین خطبه اش عنوان کرد:
🔻 اگر کسی با من مشکلی پیدا کرد، آماده ام مانند یک فرد عادی در برابر داور و قاضی که مردم آن را قبول داشته باشند، حاضر شوم و شما در مسئولیت با امر به معروف و نهی از منکر و نصیحت و خیرخواهی به من کمک کنید. پس امر به معروف و نهی از منکر ابتدا سلاح و ابزاری در اختیار مردم نسبت به حکومت بود.
▫️اگر بخواهیم از نگاه امیرمومنان به امر به معروف ونهی از منکر بنگریم که سطح متفاوتی دارد و در وصیت ایشان تصریح شده که مبادا امر به معروف ونهی از منکر را ترک کنید که بدترین افراد بر شما مسلط میشوند.
▫️پس از نظر امیرالمومنین اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در امر و نهی قدرت است که جلوی به قدرت رسیدن اشرار را می گیرد.
📡@andisheqalam
BY محمد سروش محلاتی
Warning: Undefined variable $i in /var/www/group-telegram/post.php on line 260
Share with your friend now:
group-telegram.com/mohammadsorooshmahallati/2388