group-telegram.com/notesofvahidehsani/751
Last Update:
👁🗨 تله کابین؛ تیر خلاص بر پیکر زخمی تاقبستان
✍️ ملیحه مهدیآبادی
به ناگهان غریو شادی از هر گوشه برخاست. رسانههای خبری تیتر زدند؛« تکاپوی کرمانشاه برای شکستن طلسم ۲۱ ساله تله کابین تاقبستان»، «طلسم ۲۱ ساله تله کابین کرمانشاه میشکند» و… حکایت پرغصه ساخت تله کابین تاقبستان به قول دوستان ۲۱ ساله است. برای پروژهای که احتمالاً به سرنوشت مواردی که در پی میآید دچار خواهد شد.
تخریب تاریخ خیابان مدرس
خیابان مدرس کرمانشاه، خیابانی با چشماندازی زیبا و آجرکاریهای سنتی بینظیر که خاطره جمعی کرمانشاهیان بود به بهانه نوسازی و سرمایهگذاری و رونق بخشی اقتصادی، تخریب شد. آن خیابان، اکنون مانند دندانهای ریخته شده فردی معتاد میماند که دیدن و قدم زدن در آن جز احساسی مشمئز کننده، خاطرهای از آن در ذهن شما نه تداعی میکند و نه نقش میبندد.
تاریخ دیلمیان؛ قربانی پاساژ فیروزه
پاساژ فیروزه در جای یکی از قدیمیترین مدارس کرمانشاه ساخته شد اما به بهرهبرداری نرسیده، تخریب شد و دوباره با هیبتی ناهنجار در همانجا، کنار مسجد جامع و بازار کرمانشاه با گذشتهای از دوره دیلمیان تا قاجار، در حال ساخت است.
چه حماسهها درباره ساماندهی محوطه تاقبستان گفته نشد تا آن حد که بیانشد برای ثبت جهانی آثار تاق بستان به تغییراتی نیاز است، اما حاصل آن ساماندهی، این شد که محیطی آرام و دلچسب به فضایی پر آشوب تبدیل شد و کسی دیگر حاضر نیست پرونده ثبت جهانی آن را تهیه کند. میگویند در پرونده جهانی محور ساسانی کرمانشاه جایی هم به تاقبستان میدهیم؛ تاقبستانی که کارشناس یونسکو در بازدید از آن هنگام بررسی پرونده ثبت جهانی بیستون پیشنهاد کرد:« از بیستون تا تاقبستان را برای ثبت جهانی پیشنهاد کنید.»
شکار شکارگاه خسرو
شکارگاه خسرو همانی است که نظامی گنجوی با این بیت از آن یاد کرد؛ «همان شَهر و دو آب خوشگوارش/ بنای خسرو و جای شکارش» حالا به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه قرار است عرصه موجود آن از این هم کوچکتر شود، که اگر این اتفاق بیفتد چیزی از آن باقی نخواهد ماند، همانطور که از شهر اشکانی – ساسانی و سلجوقی مابین این شکارگاه تا تاق بستان که زمانی ناصرالدین شاه از بقایای آثار آن شهر توصیفی داده بود و در فهرست میراث ملی ایران با نام «کامبانه» به شماره ۲۶ به ثبت رسیده بود حتی خاطرهای به یاد نمانده است. اکنون آن شهر تاریخی، در زیر شهرکهای کارمندان و فرهنگیان فاز ۲ و باغ ابریشم و سه راهی مسکن دفن شده است. عمر این ساخت وسازها به ۵۰ سال هم نمیرسد. در این میانه منوریل کرمانشاه هم هست که بلاتکلیف میان ماندن و رفتن و میان مرگ و حیات مانده است.
۲۱ سال خون دل خوردن
۲۱ سال کارشناسان میراث فرهنگی خون دل خوردند و مقاومت کردند که شاید خردمندی بیاید این قصه پر درد را پایانی شیرین بدهد اما نشد که نشد.
حکایت پر درد تاقبستان چیست؟ تاقبستان به دلیل حجاریهای بینظیرش که بیانگر اوج هنر روایتگری دوره ساسانی است و دادههای منحصر بفردی از نقوش، پارچهها و ادوات موسیقی و شکارگاههای ساسانی ارائه میکند در جهان شهره است. البته تاقبستان پیش از ساسانیان، محل زندگی انسان بوده است. انسانهای اولیه در ضلع غربی تاقهای تاقبستان که اکنون به پارک غربی معروف است سکنی گزیده بودند و اشکانیان دهکدهای در آنجا ساختند و مردگان خود را در گورخمرههای نزدیک روستا دفن میکردند تا خاک را آلوده نسازند. بقایای شهری ساسانی تا سلجوقی در ضلع شرقی تاقها تا ۷۰ سال پیش که اریک اشمیت اولین عکس هوایی از تاقبستان را گرفت پا برجا بود. عمادالدوله(یکی ازحاکمان کرمانشاه در دوره قاجار) روی پل تاریخی احتمالاً ساسانی در شرق تاقها ساختمانی معروف به مسعودیه ساخت که در سال ۱۳۴۹ توسط شهردار وقت تخریب شد. همچنین حوضی ساخت که در دوره پهلوی اول و دوم گسترش یافت و دریاچهای مصنوعی خلق شد. تاق بستان به تفرجگاه مردم کرمانشاه تبدیل شد.
ادامۀ یادداشت:
تله کابین؛ تیر خلاص بر پیکر زخمی تاقبستان
👈 لینک کارزار اعلام مخالفت با احداث تلهکابین در تاقبستان (لطفا امضا بفرمایید):
https://www.karzar.net/210283
کانال وحید احسانی
https://www.group-telegram.com/us/notesofvahidehsani.com
BY کانال وحید احسانی

Share with your friend now:
group-telegram.com/notesofvahidehsani/751